Installation värmepump

RotavdragDen ökade efterfrågan på värmepumpar har gjort att marknaden dragit till sig oseriösa aktörer, såväl i byggvaruhus som på internet. Enligt branschorganisationen Svep (Svenska värmepumpsföreningen) rör det sig om produkter med billiga luftkonditioneringsaggregat utvecklade för mildare klimat. Kostar apparaten mindre än 10 000 bör man därför dra öronen åt sig, säger organisationens vd Martin Forsén.

En annan orsak är att många väljer att installera värmepumparna själv, vilket är olagligt sedan 2009. Ändå förekommer livliga diskussioner på nätforum och hur man installerar pumparna, och många lågprisbutiker säljer pumpar med argumentet att de är enkla att installera. I vissa fall följer det till och med monteringsvideor på köpet. Martin Forsén hävdar att installation är betydligt svårare än den ser ut att vara. Går den sönder vägrar dessutom många certifierade tekniker att laga den.

https://skvp.se hittar du all information du behöver inför valet av en installatör. Här kan du även enkelt få en offert från en installatör i din närhet som är SKVP-ansluten.

Olagligt att installera själv

Tänk på att du måste anlita en kyltekniker för att installera din värmepump. I vissa av Sveriges kommuner måste du även söka tillstånd för att ha en luftvärmepump.

Hur fungerar en luftvärmepump?

Tro det eller ej men utomhusluft som är flera minusgrader innehåller faktiskt värme. Luftvärmepumpar av hög kvalitet kan utvinna energi på temperaturer ner mot 20 minusgrader. Luftvärmepumpen bygger på samma teknik som luftkonditionering, det är även därför som den sommartid just kan användas som luftkonditionering. Pumpen fungerar som ett omvänt kylskåp. Den hämtar energi med hjälp av fläktar från utomhusluften. Luften värmer upp ett köldmedia och värmen överförs till luftbehandlare inomhus.

Luftvärmepump - köptips!

Dessa enkla tips hjälper dig att välja rätt luftvärmepump bland alla modeller som finns att tillgå på marknaden för värmepumpar. 1. Kontrollera hur mycket el luftvärmepumpen förbrukar. 2. Kolla upp hur mycket ljud värmepumpen avger. 3. Vad har luftvärmepumpen för verkningsgrad? 4. Vid vilka temperaturer kan den arbeta?