Undvik dyra reparationer på din värmpump

Onödiga och dyra reparationer av värmepumpar kostar villaägarna stora pengar varje år. Sedan 1999 har försäkringsbolaget Folksam tagit fram statistik över skador som uppstått på värmepumpar.

Här är deras råd du bör följa vid reparation av din värmepump:

  • Så fort du får en skada eller misstänker att något inte står rätt till med din luftvärmepump, ska du höra av dig till ditt försäkringsbolag.
  • Kontrollera att reparatören är serviceombud för luftvärmepumpens märke. Denna information hittar du enklast på luftvärmepumptillverkarens hemsida.
  • Kontrollera att serviceteknikern/reparatören har de certifieringar som erfordras via incertonline.se.
  • Den som utför reparationen bör även vara ansluten till branschorganet skvp.se. Reparatören bör i vissa fall även vara ackrediterad av Swedac då provtryckning ska utföras.

Här hittar du en lista över de värmepumpar och luftvärmepumpar som Folksam klassar som bra val.

Hitta Din Luftvärmepump här!

Olagligt att installera själv

Tänk på att du måste anlita en kyltekniker för att installera din värmepump. I vissa av Sveriges kommuner måste du även söka tillstånd för att ha en luftvärmepump.

Hur fungerar en luftvärmepump?

Tro det eller ej men utomhusluft som är flera minusgrader innehåller faktiskt värme. Luftvärmepumpar av hög kvalitet kan utvinna energi på temperaturer ner mot 20 minusgrader. Luftvärmepumpen bygger på samma teknik som luftkonditionering, det är även därför som den sommartid just kan användas som luftkonditionering. Pumpen fungerar som ett omvänt kylskåp. Den hämtar energi med hjälp av fläktar från utomhusluften. Luften värmer upp ett köldmedia och värmen överförs till luftbehandlare inomhus.

Luftvärmepump - köptips!

Dessa enkla tips hjälper dig att välja rätt luftvärmepump bland alla modeller som finns att tillgå på marknaden för värmepumpar. 1. Kontrollera hur mycket el luftvärmepumpen förbrukar. 2. Kolla upp hur mycket ljud värmepumpen avger. 3. Vad har luftvärmepumpen för verkningsgrad? 4. Vid vilka temperaturer kan den arbeta?