Svårtolkad installationsinformation

VärmepumpJula säljer en luftvärmepump som kostar 5 999 kr och anger att den är enkel att installera. Branschen menar dock att formuleringen inte är riktad till konsumenterna.

Att det går snabbt för en montör att installera gör pumpen billigare, säger produktansvarige Fredrik Bohman. Det kan visserligen bli nödvändigt att förtydliga detta, menar han, men samtidigt är lagen ny och ganska svårtolkad.

Fredrik Bohman ger också en annan bild av hur marknaden förändrats. Tidigare har den haft något av en ”skyddad verkstad” över sig. Det som nu händer är att de kommer in och konkurrerar, vilket pressar priserna. Produkterna de säljer är i stort sett desamma, menar han, och dessutom är de anpassade till det nordliga klimatet.

Olagligt att installera själv

Tänk på att du måste anlita en kyltekniker för att installera din värmepump. I vissa av Sveriges kommuner måste du även söka tillstånd för att ha en luftvärmepump.

Hur fungerar en luftvärmepump?

Tro det eller ej men utomhusluft som är flera minusgrader innehåller faktiskt värme. Luftvärmepumpar av hög kvalitet kan utvinna energi på temperaturer ner mot 20 minusgrader. Luftvärmepumpen bygger på samma teknik som luftkonditionering, det är även därför som den sommartid just kan användas som luftkonditionering. Pumpen fungerar som ett omvänt kylskåp. Den hämtar energi med hjälp av fläktar från utomhusluften. Luften värmer upp ett köldmedia och värmen överförs till luftbehandlare inomhus.

Luftvärmepump - köptips!

Dessa enkla tips hjälper dig att välja rätt luftvärmepump bland alla modeller som finns att tillgå på marknaden för värmepumpar. 1. Kontrollera hur mycket el luftvärmepumpen förbrukar. 2. Kolla upp hur mycket ljud värmepumpen avger. 3. Vad har luftvärmepumpen för verkningsgrad? 4. Vid vilka temperaturer kan den arbeta?